Το απόλυτο Case Study του αερίου

φυσικό αέριο

Διανύοντας την χειμερινή περίοδο η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητή και η διαδικασία αναζήτησης του βέλτιστου τρόπου θέρμανσης είναι σε εξέλιξη από τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Πλέον, λύσεις αναζητούνται για καύσιμα εκτός του πετρελαίου θέρμανσης , που αν και σημειώθηκε μικρή μείωση του ΕΦΚ, η τελική τιμή διάθεσης παραμένει υψηλή. Το φυσικό αέριο και φέτος πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ιδιαίτερα με το πρόγραμμα επιδότησης εσωτερικής εγκατάστασης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2007-2013, η διάρκεια της δράσης του οποίου θα είναι έως τις 30 Απριλίου 2015.

Σκοπός λοιπόν, στο άρθρο αυτό, είναι να ξεκαθαρίσουμε τον βαθμό της ελκυστικότητας της επένδυσης σχετικά με την αντικατάσταση της θέρμανσης από καύσιμο πετρέλαιο σε καύσιμο αέριο. Για να αποφύγουμε στρεβλώσεις θα πρέπει να πάρουμε ως αναφορά τα παρακάτω δεδομένα:

Δεδομένα αναφοράς:

  1. Ενεργειακό πιστοποιητικό του σπιτιού, το οποίο μας ενημερώνει για την κατανάλωση ενέργειας ανά τ.μ. Γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στις ομάδες Η έως Ζ, (βάσει του ηλεκτρονικού αρχείου από το ΥΠΕΚΑ) το παράδειγμα που εξετάζουμε έχει κατανάλωση ενέργειας από 110 έως 180 kWh/m2, με κατανάλωση για την θέρμανση και το ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) περίπου από 90-150 kWh/m2.
  2. Η κατοικία βρίσκεται εντός της Αττικής.
  3. Τα τετραγωνικά είναι περίπου 110.
  4. Το διαμέρισμα διαθέτει συνδεδεμένο στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης (κεντρικός λέβητας – καυστήρας):

α. Μονοσωλήνιο σύστημα θέρμανσης ή

β. Δισωλήνιο σύστημα θέρμανσης

  1. Η νέα εγκατάσταση περιλαμβάνει αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και εγκατάσταση επίτοιχου λέβητα-καυστήρα τεχνολογίας συμπύκνωσης. Τα υφιστάμενα θερμαντικά σώματα δεν είναι υποχρεωτικό να αντικατασταθούν.
  2. Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ανά έτος ανέρχεται στα 890 €/έτος (περίπου 1,1€/lt, 800 lt θέρμανσης/έτος. (Διαβάστε όλο το άρθρο)