Φυσικά… αέριο.

φυσικό αέριο

Η επιλογή του φυσικού αερίου σε σύγκριση με άλλες προτάσεις και εναλλακτικά καύσιμα, ξεχωρίζει ως μια αποτελεσματική και συμφέρουσα λύση, λόγω του ότι είναι ασύγκριτα οικονομικό, πρακτικό κι έχει πλήθος εφαρμογών. Επιπλέον το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς κατά την καύση του, παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από άλλα συμβατικά καύσιμα, οπότε συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ακόμη, δεν περιέχει ενώσεις θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής. Μάλιστα το φυσικό αέριο αποτελεί μια ολιστική λύση στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που απασχόλησε έντονα την Πολιτεία και τους κατοίκους του λεκανοπεδίου τους δύο τελευταίους χειμώνες, αφού οι εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και αιθάλη είναι μηδενικές.

Σύγκριση τιμής με το Πετρέλαιο

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση και προκύπτει από το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Σε αυτό προστίθενται το περιθώριο διανομής του παρόχου (ΕΠΑ) και οι προβλεπόμενοι φόροι του κράτους. Η πολιτική αυτή υιοθετήθηκε από την ΕΠΑ Αττικής το 2011 προκειμένου να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή του πετρελαίου θέρμανσης στην εγχώρια αγορά, εν όψει της αύξησης της φορολογίας του τελευταίου.

Σε σχέση με το πετρέλαιο, ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, η σύγκριση γίνεται γνωρίζοντας την τιμή διάθεσης του καυσίμου στην αγορά καθώς και την θερμογόνο δύναμη αυτού. Έχοντας αυτά τα δύο μεγέθη, μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος της ενέργειας ανά μονάδα kWh. Αποτέλεσμα είναι η ασύγκριτη εξοικονόμηση που προσφέρει πια το φυσικό αέριο έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.(Διαβάστε όλο το άρθρο)